уторак, 19. јун 2018.

ONA BIRA SVOJ PUT

   U vrijeme kad je nad Srbijom, sam đavo u ljudskom obličju, izvodio paklenu igru, ironično nazvanu "Milosrdni anđeo", u nekadašnjoj srpskoj prestonici, 17. majskog jutra, rodio se anđeo, zbilja milosrdan. Odgajan u skromnosti, empatiji ka slabijima i nemoćnima, s ukazivanjima na prave ljudske vrijednosti, izrastao je anđeo u lijepu, skromu i nadasve marljivu djevojku. Sve što je postigla, postigla je svojim samopregornim radom, bez protekcija, poltronstva, isključivo njegujući i razvijajući svoje talente. Uspjesi su se nizali jedan za drugim. Ni za trenutak nije posustajala hrleći ka svom cilju. Nažalost, kako to biva u životu, nije taj put bio nimalo lagan. Kroz život nailazimo na razne prepreke, postavljene uglavnom od drugih ljudi. Uspjeh drugog se teško prašta od pamtivjeka.
Ogrezlih u zavisti, spletkarenju, dušebrižništvu, ima na svakom koraku. Srećom, postoje i  oni koji se tuđem uspjehu  jednako raduju kao i ličnom. Istinski raspoloženih da pomognu, nagrade i cijene tuđi rad i postignuća. Nije zalud ona starinska umotvorina "dobro se dobrim vraća". Kad - tad se "kockice slože" tako da kad daješ i činiš dobro, dobiješ i dobrim ti se vrati.
  Ideju da se odreknu  skupocijenih toaleta za proslavu maturske večeri, a novac uplate na račun, za liječenje nekog bolesnog djeteta, ispoštovala je i realizovala samo naša djevojka. Kako je kroz svoj devetnaestogodišnji život bila učesnik mnogih humanitarnih akcija, a nekoliko ih je i sama inicirala i organizovala, nije joj bilo ni najmanje teško. Dok su je vršnjaci , kako se to danas žargonski kaže, hejtovali, potpora je stizala od starijih ljudi plemenitog srca. Ne znam da li je to sudbina ili su one "kockice", ali je baš onda kad je krenula u realizaciju ideje, a postavši i Đak generacije nagrađena od  Art ansambla "Majka Jevrosima", čiji je član, a koji se bavi humanitarnim radom, od "Društva ljubitelja starina i umetnosti" za Dobru narav Kruševac, od Rotary club-a Kruševac i Fondacije Prestolonaslednika Aleksandra II za obrazovanje.
Put ka cilju se nastavlja. Predstoji joj prijemni ispit, upis na željeni fakultet i postizanje krajnjeg cilja u obrazovanju - Doktor nauka-tehnološko inženjerstvo.
Daj da bi dobio, dobro dobrim vrati, uzalud život ne trati!

 

4 коментара: