уторак, 7. септембар 2021.

HERCEGOVKA U BOSNI ILI SVOJA MEĐU SVOJIMA

 Desetinama miliona godina, prije naše današnjice, priroda se pobrinula za jedan izuzetan ambijent iz koga su nastale Usora i soli. Od doba neolita do današnjeg dana, zabilježen je kontinuitet življenja na prostoru sadašnje sjeveroistočne Bosne i Hercegovine. Podno planine Majevice razvio se grad s bogatom istorijom i tradicijom ljudskih vrijednosti. Istina, nema rijeku kojom bi se mogao pohvaliti, ali zato ima slana jezera, kuriozitet u Evropi. Ne provedoh mnogo vremena tamo, ali mi je i toliko bilo dovoljno da shvatim zašto su Uskufi, Selimović ili Sušić pisali tako dobro, Mujezinović slikao, Kinđe igrao...Tuzla njedri kvalitet.

E baš u toj takvoj Tuzli, postoji porodica vrijednja hvale i divljenja.Porodica Đipa, Dženan, Mirela i Dženita. Kažu da ime i prezime čovjeka okarakterišu u potpunosti..U njihovom slučaju je to gola istina.
Dženan - voljen,srce.duša; Mirela - draga, voljena, časna,čudo; Dženita- raj, a prezime vjerovatno nastalo od onog "đipnuti"- skočiti, pristaje im u potpunosti." Izđipali" su se posljednjih par godina junački, što je i urodilo plodom i meni dalo razlog za ovu priču.
 

Nakon nekoliko godina mukotrpnog rada, odricanja i ulaganja, uz puno snage, volje,želje i entuzijazma  na obali Šićkog jezera u predgrađu Tuzle stvorili su hram I.P.S.C.-a. Za sve zaljubljenike u streljačke sportove Kantona Tuzla, R Bosne i Hercegovine, pa i regiona nastalo je strelište TargetTZ. Ali nije to samo puko strelište, gdje će neko doći i ispaliti nekolicinu metaka, nahraniti svoju adrenalinsku zavisnost i otići kući. To je mjesto na koje se ljudi žele vraćati iznova i iznova. Sam prostor, ugođaj koji je pružen,okruženje i nadasve domaćini strelišta, sa svojim saradnicima jednostavno rađaju želju da se tamo boravi često. 
Strijelcima i sudijama iz regiona se ukazala prilika, da proteklog vikenda prisustvuju i učestvuju u najvećem I.P.S.C. događaju u Bosni i Hercegovini. 


Ovakve organizacije se ne zaboravljaju, pamte se i prepričavaju i van pucačkih krugova. Zadovoljstvo na licima sudionika,vjetar je u leđa i satisfakcija. Ako ti ono čime se baviš iz ljubavi i hobija donese neizmjernu radost, rasterećenost, prijateljstva, ako se osjećaš cijenjeno, poštovano i voljeno, onda si uspio u životu.Da nije tako vjerovatno ne bih bila u ovom okruženju već dvadesetak godina.Bila bih uskraćena za mnogo štošta.Ovako želim zahvaliti svima koji moj život čine radosnijim i kvalitetnijim.
Gostoprimstvo mojih, naših, Tuzlaka je neprocjenjivo. Ne garantujem za druge, ali oni mogu u Evropu ili što bi naš Dženo rekˇo, sve je to #jervolimopucati.


P.S.
Jedino mjesto gdje sam za sve ove godine i zahvalnicu u pisanom (štampanom) obliku dobila

Нема коментара:

Постави коментар